aparat-dentar-ceramic

Avantajele si Dezavantajele Unui Aparat Dentar Ceramic

Aparatul dentar ceramic este o variantă înlocuitoare excelentă a clasicului aparat ortodontic metalic, oferind însă avantaje similare celui din urmă.

Acesta reprezinta o solutie estetica in materie de aparate dentare, in cazul lui bracketii sunt realizati din ceramica alba opaca, fiind de asemenea putin vizibil in comparatie cu aparatul ortodontic metalic. Un aparat dentar ceramic este realizat din ceramica policristalina. Bracketii policristalini ai unui acestuia sunt opaci si au o rezistenta mai mica la fractura comparativ cu cei monocristalini din safir dar ei sunt totusi destul de frecvent folositi datorita faptului ca sunt mai usor de produs si au un pret mai mic fata de cei din safir.

Aparatul reprezinta o solutie foarte buna de tratament ortodontic si face ca tratamentul sa mearga mai repede decat cu alte tipuri de aparate cum ar fi cele cu seturi de gutiere. Bracketii unui aparat dentar ceramic sunt mult mai rezistenti fata de cei din compozit ce reprezinta una din primele variante descoperite de bracketi estetici.

Avantajele unui aparat dentar ceramic:

Principalul atu al bracketilor ceramici este aspectul lor estetic si cosmetic. Bracketii nu se pateaza dar elasticele ce se pun de jur imprejurul lor pentru a-i conecta cu arcul principal isi modifica culoarea datorita colorantilor din alimente sau bauturi in special daca pacientul este fumator sau consuma foarte multa cafea sau alimente ce contin curry.

Insa aceste elastice se schimba de fiecare data cand se face activarea aparatului in cadrul controlui ce se face de catre medicul ortodont la un interval de 3-4 saptamani.

Eficiența și confortul pe perioada de tratament creste cu optarea pentru un aparat ceramic. Bracketii ceramici sunt confecționați dintr-un material transparent iar asta face ca aparatul să atragă cât mai putin atenția, fiind foarte puțin vizibil.

Dezavantajele unui aparat dentar ceramic:

Aparatul dentar ceramic este mai costisitor decât un aparat dentar metalic din cauza materialelor din care este confecționat, dar și a migalei și atenției sporite cu care trebuie să lucreze medicul stomatolog la montare, reglare, întreținere etc.;

  • Fiind confecționat din ceramică, este mai puțin rezistent;
  • Riscă să afecteze smalțul dinților antagoniști;
  • Durata tratamentului ortodontic cu aparat dentar ceramic este mai mare decât în cazul tratamentului cu aparat dentar metalic;
  • Aparatul dentar ceramic nu este recomandat pentru molari, întocmai din cauza fragilității materialului din care este compus.

Medicul ortodont este singura persoana care va poate prescrie un tratament ortodontic. La sectiunea Programari gasiti toate detaliile necesare,  sau ne puteti suna la 0736 944 335.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top