Aparate dentare

Aparatul dentar pentru copii – La ce varsta ii aducem la control?

Foarte des ne intalnim cu situatia in care parintii isi aduc copii pentru un control ortodontic in jurul varstei de 12-13 ani si sunt surprinsi atunci cand le spunem ca tratamentul cu aparat dentar pentru copiii lor se va prelungi cu cateva luni, pana la un an.

Acest lucru vine ca o cauza al unui control ortodontic efectuat mai tarziu decat ar fi fost nevoie, timp in care dantura s-a dezvoltat fara o atenta supraveghere.

Varsta ideala pentru un prim control ortodontic este de 6-7 ani (la fel ca si Sebastian, in videoclipul de mai jos 🙂 ), inainte de eruptia dintilor permanenti. Controlul ortodontic la aceasta varsta nu inseamna neaparat montarea unui aparat dentar copiilor ci ne ajuta sa verificam ca dantura lui este sanatoasa si ca in urmatorii cativa ani se va dezvolta corespunzator.

 

 

Un alt avantaj al unui control ortodontic la varsta de 6-7 ani este faptul ca rezultatul este mult mai stabil in timp, daca tratamentul necesar este inceput la aceasta varsta.

Una dintre cele mai des intalnite probleme in cazul copiilor este lipsa de spatiu pentru aparitia dintilor definitivi. Desi copilul inca are dinti de lapte, odata cu caderea acestora pot exista probleme de spatiere si eruptia dintilor definitivi poate fi mult afectata.

 

De ce daca un dinte de lapte cade, nu exista loc suficient pentru cel permanent?

Aceasta este o intrebare cu care ne intalnim de foarte multe ori. Acest lucru se intampla deoarece dintii de lapte sunt de obicei mai mici decat dintii permanenti. De aceea poate aparea necesitatea unui aparat dentar, pentru a pastra sau mari spatiul unde vor erupe dintii definitivi.

Dintii de lapte, in general, cand se apropie de momentul de a fi schimbati cu dintii permanenti, vor dezvolta spatii intre ei. Daca aceste spatii nu se vad inseamna ca maxilarul nu a crescut suficient de mult pentru a incapea dintii permanenti care urmeaza sa apara.

Este datoria medicului ortodont sa va indrume in aceste situatii, sa va recomande tratamentul potrivit pentru dezvoltarea copilului si sa va expuna diferitele tipuri de aparate dentare in cazul in care considera ca va fi nevoie de unul din ele.

 

Daca inca mai aveti intrebari, descarcati ghidul nostru gratuit despre aparatele dentare si tratamentele ortodontice.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top