aparat dentar tratament

Aparatele dentare – răspunsuri de la A la Z

Aparatele dentare nu sunt o soluţie de tratament recentă, încercări de a corecta poziţiile vicioase ale dinţilor s-au încercat încă din antichitate, iar în secolul 18 francezii Pierre Fauchard şi Louis Bourdet au pus bazele ortodonţiei moderne.
Cu toate că aparatele ortodontice au fost privite mult timp ca un tabu, acum este un tratament popular şi mult mai bine acceptat de către oameni.Vom încerca să trecem în revistă lucrurile esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi despre aceste dispozitive, pentru a înţelege etapele procesului de “îndreptare” a dinţilor.1. În ce situaţii am nevoie de aparat dentar ?Iniţiativa de a purta acest aparat vă poate aparţine, dacă sesizaţi un aspect inestetic precum:
  • dinţi înghesuiţi
  • dinţi cu diverse spaţii între ei 
  • dinţi rotiţi
  • dinţi aliniaţi pe diverse niveluri (mai sus, mai jos), care nu se încadrează pe o linie armonioasă
De asemenea, medicul dentist vă poate propune un astfel de tratament dacă observă că ocluzia (muşcătura) nu este corectă, contactele sunt traumatice, dinţii sunt tociţi pe anumite suprafeţe, sau dacă acuzaţi dureri articulare (articulaţia temporo-mandibulară, ce permite mişcările mandibulei), dureri de cap etc.

2. Care este vârsta potrivită ?

În general nu există limite de vârstă, copiii şi adulţii beneficiază de acest tratament în egală măsură. Totuşi, este indicat ca prima vizită a unui copil la ortodont să se facă după erupţia tuturor dinţilor de lapte (aproximativ 6 ani), iar pentru adulti nu exista o limita superioara de varsta.

3. Cât trebuie purtat aparatul ?

Această perioadă diferă pentru fiecare caz în parte, dar în medie se estimează o durată a tratamentului între 1,5 – 2 ani.

4. Cum acţionează un aparat dentar ?

Dispozitivele ortodontice acţionează prin exercitarea unei presiuni asupra dinţilor, care au ca efect deplasarea dinţilor în poziţiile dorite, pe baza unor procese dinamice – resorbţie şi apoziţie osoasă. Prin aceste două procese de remodelare a oaselor maxilare (dispariţia unei cantităţi de os şi depunerea unei noi cantităţi, în zone dirijate de sensul aplicării presiunilor), se va modifica poziţia rădăcinilor dentare în alveole şi dinţii vor fi aliniaţi armonios.

5. Care sunt etapele premergătoare ?

  • obligatoriu, ortodontul vă va cere o serie de radiografii pentru a analiza corect statusul dentar şi pentru a face un plan de tratament
  • în funcţie de severitatea cazului, pot fi necesare extracții dentare sau se poate interveni chirurgical, pentru a crea spaţiu pe arcadă

6. Cum decurge montarea aparatului ortodontic?

Montarea aparatului este o procedură nedureroasă, dar vă poate crea disconfort deoarece durează circa o oră pentru fiecare arcadă, iar dumneavoastră va trebui sa menţineţi o deschidere optimă a cavităţii bucale.
După o igienizare riguroasă ( detartraj, periaj profesional), medicul dentist va aplica fiecare bracket pe dinte, cu ajutorul unui ciment dentar care se întăreşte sub acţiunea lămpii de fotopolimerizare.
În cele din urmă, prin orificiile brackeţilor se introduce un arc metalic, elementul activ al aparatelor ortodontice, care se va fixa în poziţie cu ajutorul unor elastice.

7. Prima săptămână

Cea mai dificilă – Primele efecte ale aparatului se resimt în câteva ore printr-o durere mai mult sau mai puţin tolerabilă. Pentru a depăşi mai uşor această perioadă vă recomandam:
  • consumaţi alimente moi, lichide, care sa nu vă suprasolicite dinţii, şi aşa supuşi unui stres mecanic (supe, alimente pasate)
  • dacă durerea este persisentă, puteţi lua un analgezic, ca în cazul durerilor de cap (Nurofen, etc)
  • evitaţi alimentele dulci, reci sau calde, pentru că în această etapă dinţii prezintă un grad de hipersensibilitate
  • dacă brackeţii sau capetele arcului vă provoacă răni la nivelul buzelor sau al obrajilor,cereţi medicului ceară specială pentru protecţie

8. Pe parcurs…

  • evitaţi alimentele dure, crocante (nuci, sâmburi, seminţe, covrigi) sau cele din care trebuie să muşcaţi (mere, morcovi)
  • evitaţi alimentele lipicioase şi guma de mestecat
  • păstraţi o igienă orală impecabilă, pentru a preveni apariţia cariilor şi a respiraţiei neplăcute
  • brackeţii reţin foarte uşor resturi alimentare, de aceea este indicat sa folosiţi periuţe speciale, interdentare, aţa şi apa de gură
  • pentru orice defecţiune a aparatului (arc care vă jenează, bracket dezlipit) programaţi-vă imediat la medicul ortodont, nerezolvarea lor poate prelungi durata tratamentului
  • mergeţi regulat la controale medicale, la aproximativ 1 lună
  • uneori este posibil să remarcaţi o oarecare mobilitate a dinţilor, dar este un fenomen normal.

9. Care este ultimul pas?

După ce dinţii sunt perfect aliniaţi, iar ocluzia este corectă, echilibrată, aceast rezultat trebuie menţinut.Deoarece dinţii au tendinţa să revină la poziţia iniţială odată ce forţele aparatului nu mai acţionează asupra lor, la finalul tratamentului, ei trebuie mentinuti in pozitia corectata prin aplicarea contentiilor.

10. Cât costă un aparat dentar?

Desigur, prețul final îl va stabili doar medicul ortodont, în urma analizei fiecărui caz în parte. Noi vă propunem o lista cu prețurile aparatelor dentare. pe www.ortoclass.ro

1 thought on “Aparatele dentare – răspunsuri de la A la Z”

  1. Pingback: Istoria aparatului dentar - Ortoclass Ortodontie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top