aparat-dentar-yingpis-kalayom

Ce tip de aparat dentar ți se potrivește?

Ce este aparatul dentar?

Pentru a înţelege cum functionează aparatul dentar, este important să fii familiarizat cu componentele de bază ale acestora. Aparatul dentar fix este un dispozitiv ortodontic realizat din bracket-uri, inele şi arcuri.

Este un ansamblu de elemente care se fixează, se lipesc ori se prind de dinţi. Poate conţine unele anexe, în funcţie de complexitatea tratamentului şi de problemele danturii. Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din următoarele elemente principale:

  • Brackeţii – sunt elementele caracteristice aparatelor dentare. Aceştia sunt ataşaţi pe fiecare dinte în parte cu ajutorul unor materiale speciale. Pot fi confecţionate din metal sau ceramica. Exista si bracketi din safir pentru un efect estetic superior.
  • “Arcul de sârmă” – este reprezentat de un fir subţire de oţel ce trece de la un bracket la altul aplicând presiune pe fiecare dinte.
  • Ligatura – menţine arcul pe fiecare bracket. Ligatura este metalica.
  • Modulul – Se aplică în anumite etape ale tratamentului şi se foloseşte pentru a realiza mişcări dentare individuale şi pentru a ghida şi alinia arcadele dentare.

Cum alegi aparatul dentar?

Pentru a putea să alegi aparatul dentar potrivit pentru tine, trebuie să iei în considerare mai mulți factori. Te sfătuiesc să mergi pe recomandarea medicului ortodont, deoarece el știe cel mai bine ce tip de aparat dentar este potrivit pentru tine și dantura ta, însă trebuie să știi că poți schimba tipul acestuia fără să îți pui în pericol viitorul zâmbet.

Lista de mai jos cu avantajele si dezavantajele fiecărui tip de aparat dentar, te va ajuta cu siguranță să iei o decizie.

Care sunt tipurile de aparate dentare existente?

Aparatul dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic este o variantă înlocuitoare excelentă a clasicului aparat ortodontic metalic, oferind însă avantaje similare celui din urmă.

Acesta reprezinta o solutie estetica in materie de aparate dentare, in cazul lui bracketii sunt realizati din ceramica alba opaca, fiind de asemenea putin vizibil in comparatie cu aparatul ortodontic metalic. Un aparat dentar ceramic este realizat din ceramica policristalina.

Bracketii policristalini ai unui acestuia sunt opaci si au o rezistenta mai mica la fractura comparativ cu cei monocristalini din safir dar ei sunt totusi destul de frecvent folositi datorita faptului ca sunt mai usor de produs si au un pret mai mic fata de cei din safir.

Aparatul reprezinta o solutie foarte buna de tratament ortodontic si face ca tratamentul sa mearga mai repede decat cu alte tipuri de aparate cum ar fi cele cu seturi de gutiere. Bracketii unui aparat dentar ceramic sunt mult mai rezistenti fata de cei din compozit ce reprezinta una din primele variante descoperite de bracketi estetici.

avantaje dezavantaje aparat dentar ceramic

Aparatul dentar cu bracketsi din safir

Un astfel de aparat este o solutie estetică ideala pentru asigurarea unei sănătăți orale optime, fiind totodată garanția unui zâmbet ideal. , iar în condițiile unei igiene optime, aparatul nu produce modificări la nivelul smaltului, care rămâne intact, la fel ca la debutul tratamentului.

Arcul de activare (sârma principală care unește bracketsii) este de asemenea estetic, vopsit in alb. Fiecare bracket de Safir este o bijuterie din material natural, al doilea mineral ca duritate dupa diamant. Fiecare cristal este slefuit cu grija pentru a da nastere unui bracket incredibil de transparent si extrem de rezistent. Odată aplicat, safirul este aproape invizibil pe dinti.

avantaje dezavantaje aparat safir

Aparatul dentar metalic

Acesta reprezintă soluția cea mai comună de aparat ortodontic. Aspectul bracketsilor unui aparat dentar metalic au fost modificați in timp in sensul micșorării dimensiunii lor astfel incat sa fie mult mai confortabil pentru pacient. Aparatul este realizat din oțel de înaltă calitate. Acest aparat este cea mai ieftina varianta de aparat dentar dar din pacate si cea mai putin estetica varianta.

avantaje dezavantaje aparat dentar metalic

Aparatul dentar invizibil

Ortodonția nu implică purtarea aparatelor dentare doar pentru a îmbunătăți aspectul danturii, ci și pentru a îmbunătăți anumite probleme ale funcționării corecte, care pot fi cauzate de dinții nealiniați corespunzător sau deteriorați.

Pentru unii adulți, ideea purtării unui aparat dentar poate fi destul de ciudată. In orice caz, odată cu avansarea tehnologiei în domeniul stomatologic din ultimii ani, acum exista opțiunea alegerii între aparate dentare tradiționale cum ar fi cel metalic, ceramic sau safir sau sisteme moderne cum ar fi cele invizibile(linguale sau Invisalign).

Aparatele linguale sunt similare cu cele clasice. Diferența majoră între acestea este ca un aparat lingual, este plasat pe partea interioară a danturii. Trebuie menționat faptul că aparatele dentare invizibile nu se pretează pentru orice fel de probleme ortodontice, uneori purtarea unui aparat fix, clasic, fiind absolut necesară.

avantaje dezavantaje aparat dentar invizibil

Aceste sunt tipurile de aparate dentare utilizate în general pentru aliniera danturii. Dacă încă ai întrebări referitoare la aparatele dentare, îți recomand să descarci ghidul despre aparate dentare pe care l-am pregătit, pentru a te ajuta să iei decizii bune încă de la început.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top