montare aparat dentar

Ce trebuie sa faci inainte de montarea unui aparat dentar?

Un tratament ortodontic de indreptare si reasezare a dintilor strambi, necesita montarea unui aparat dentar. Pentru acest tratament este necesare o pregatire cu mai mult timp inainte. Prima vizita la medicul ortodont nu va insemna niciodata montarea directa a aparatului dentar. Pana sa ajungi la aplicarea bracketilor, dantura ta trece prin mai multe cercetari amanuntite. In plus, vor exista si cateva trucuri recomandate la care poti apela pentru a scapa de teama de dureri si pentru a suporta mai bine procesul de montare a aparatului dentar.

Fă-ți un detartraj și periaj profesional!

Pana sa ajungi in cabinetul ortodontului, in vederea montarii aparatului, va trebui sa faci o vizita medicului stomatolog pentru a curata orice urma de tartru, prin efectuarea unui detartraj si a unui periaj profesional. Aceste proceduri sunt foarte importante, deoarece in urma lor, medicul va putea descoperi carii sau alte probleme gingivale sau stomatologice care trebuie investigate si tratate cu mare atentie.

Trateaza-ti dintii si fa o radiografie !

Stomatologul te va indruma sa faci o radiografie pentru depistarea eventualelor carii dentare care se dezvolta  în interiorul dintilor și nu se vad cu ochiul liber. Aparatul dentar nu se montează decat pe dinti perfect sanatoși, lipsiți de orice urma de carie, pentru evitarea complicatiilor si a compromiterii rezultatelor tratamentului ortodontic.

Documenteaza-te si invinge-ti temerile legate de durere!

Mai ai ceva timp pana sa ajungi pe scaunul ortodontului, insa nu-ti poti invinge deloc temerile legate de durerea pe care ai putea-o resimti în timpul montarii bracketilor. Citește materiale medicale de specialitate legate de modul în care sunt montate aparatele, urmareste clipuri si vei afla din surse sigure ca durerile sunt aproape inexistente. Este vorba mai degraba de un usor disconfort, insa nicidecum de dureri atroce, cum iti poti imagina.

Creste frecventa periajului dentar si a folosirii atei dentare!

Dupa efectuarea detatrajului si tratarea cariilor este timpul sa-ti mentii dintii in forma si sanatosi pentru momentul aplicarii bracketilor. Periaza dintii dupa fiecare masa, foloseste mai des ata dentara si apa de gura, pentru a elimina orice risc de depunere a bacteriilor care ataca smaltul dintilor.

Răsfață-te cu mâncărurile preferate!

După aplicarea aparatului ortodentic, vei avea parte de câteva restricții alimentare. În primele zile, vei fi nevoit să mănânci alimente cu textură ușoară – piureuri, iaurturi, legume fierte, supe etc. Nici disconfortul pe care-l vei resimți la nivel gingival nu te va lăsa sa adopți o dietă bogată în alimente cu textura tare, acre sau foarte dulci. Dieta ușoară și evitarea alimentelor tari sau lipicioase (nuci, migdale, jeleuri, bomboane gumate etc.) vor trebui respectate pe toată durata tratamentului, de aceea, este indicat să te răsfeți mai mult cu ele înainte de montarea aparatului.

Dupa aplicarea aparatului dentar, vor exista cateva restrictii alimentare. In primele zile, vei fi nevoit sa mananci alimente cu textura usoara – piureuri, iaurturi, legume fierte, sume, etc. Nici disconfortul pe care-l vei resimti la nivel gingival nu te va lasa sa adopti o dieta bogata in alimente cu textura tare, acre sau dulci. Evitarea alimentelor lipicioase sau tarii si dieta usoara vor trebui respectata pe toata durata tratamentului, de aceea nu ezitati sa va rasfatati inaintea montarii tratamentului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top