aparat-dentar-cover-ortoclass

Tot ce trebuie sa stii despre purtarea unui aparat dentar

Un aparat dentar nu este o soluție de tratament recentă, încercări de a corecta poziţiile vicioase ale dinţilor s-au încercat încă din antichitate, iar în secolul 18 francezii Pierre Fauchard şi Louis Bourdet au pus bazele ortodonţiei moderne.

Cu toate că aparatele ortodontice au fost privite mult timp ca un tabu, acum este un tratament popular şi mult mai bine acceptat de către oameni.Vom încerca să trecem în revistă lucrurile esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi despre aceste dispozitive, pentru a înţelege etapele procesului de “îndreptare” a dinţilor.1. În ce situaţii am nevoie de aparat dentar ?Iniţiativa de a purta acest aparat vă poate aparţine, dacă sesizaţi un aspect inestetic precum:

 • dinţi înghesuiţi
 • dinţi cu diverse spaţii între ei
 • dinţi rotiţi
 • dinţi aliniaţi pe diverse niveluri (mai sus, mai jos), care nu se încadrează pe o linie armonioasă

 

De asemenea, medicul dentist vă poate propune un astfel de tratament dacă observă că ocluzia (muşcătura) nu este corectă, contactele sunt traumatice, dinţii sunt tociţi pe anumite suprafeţe, sau dacă acuzaţi dureri articulare (articulaţia temporo-mandibulară, ce permite mişcările mandibulei), dureri de cap etc.

 

Cum îndreaptă aparatul ortodontic dinţii?

Aparatele dentare funcţionează prin aplicarea unor presiuni constante pe dinţi, într-o direcţie dorită, în cursul unei perioade de timp. Forţa aplicată nu poate fi prea mare deoarece ar putea avaria integritatea şi funcţionalitatea dintelui şi a ligamentelor periodontale.

aparat dentar metalicTrebuie reţinut că rezultatele nu pot să apară imediat, este nevoie de presiuni blânde pe perioade extinse de timp ca dintii să îşi schimbe poziţia într-un mod sănătos. Stresul creat datorită acestor “împingeri” constante la nivelul ligamentelor periodontale declanşează un proces biologic care duce la o restructurare a osului alveolar ( osul în care sunt menţinute rădăcinile dinţilor).

În timpul acestui proces, osul din partea ce se comprimă va fi resorbit gradat în timp ce în cealaltă parte este sintetizată o nouă structura osoasă pentru a umple golul lăsat de mişcarea dintelui şi pentru a susţine nouă poziţie.Un dinte se mişcă (îşi schimbă poziţia) cu aproximativ un milimetru pe luna în timpul tratamentului ortodontic, dar acest aspect poate varia în funcţie de modul în care pacientul răspunde tratamentului.

Presiunea exercitată pe dinţi trebuie ajustată de către ortodont la fiecare 4 săptămâni (în funcţie de fiecare pacient în parte), iar tratamentul poate dura între 1 şi 3 ani sau chiar mai mult, în funcţie de severitatea cazului.

Remodelarea osului alveolar: Capacitatea de a permite mişcări ale dinţilor este specifică osului alveolar. Când presiunile sunt exercitate pe dinţi, acestea se transmit şi ţesutului ce înconjoară rădăcina dentară (membrana sau ligamentul periodontal). În timpul acestor presiuni, anumite celule, osteoblaste şi osteoclaste se activează, se deplasează în locuri specifice şi încep procesul de rearanjare structurală a osului alveolar.

Osteoblastele creează os nou pe partea dintelui cu presiuni negative iar osteoclastele înlătură osul de pe partea cu presiuni pozitive. Această resorbţie şi depunere osoasă are loc la o anumită rată şi scade dacă presiunile aplicate pe dinte sunt prea mari şi/sau nu sunt constante în decursul tratamentului ortodontic.

 

 

[iconbox2 type=”default” icon=”el-calendar” i_color=”#dd127b” boxb_color=”#dd127b” title=”Ești pregătit? Vino la Ortoclass și îți oferim zâmbetul la care ai visat întotdeauna.” button_text=”PROGRAMEAZA O CONSULTATIE” button_color=”#dd127b” button_t_color=”#ffffff” link=”http://ortoclass.ro/programari” target=”_self”]

 

Care este vârsta potrivită ?

În general nu există limite de vârstă, copiii şi adulţii beneficiază de acest tratament în egală măsură. Totuşi, este indicat ca prima vizită a unui copil la ortodont să se facă după erupţia tuturor dinţilor de lapte (aproximativ 6 ani), iar pentru adulti nu exista o limita superioara de varsta.

 

Cât trebuie purtat un aparat dentar ?

Această perioadă diferă pentru fiecare caz în parte, dar în medie se estimează o durată a tratamentului între 1,5 – 2 ani.

 

Cum acţionează un aparat dentar ?

Dispozitivele ortodontice acţionează prin exercitarea unei presiuni asupra dinţilor, care au ca efect deplasarea dinţilor în poziţiile dorite, pe baza unor procese dinamice – resorbţie şi apoziţieosoasă.

Prin aceste două procese de remodelare a oaselor maxilare (dispariţia unei cantităţi de os şi depunerea unei noi cantităţi, în zone dirijate de sensul aplicării presiunilor), se va modifica poziţia rădăcinilor dentare în alveole şi dinţii vor fi aliniaţi armonios.

 

Care sunt etapele premergătoare?

Obligatoriu, ortodontul vă va cere o serie de radiografii pentru a analiza corect statusul dentar şi pentru a face un plan de tratament

în funcţie de severitatea cazului, pot fi necesare extracții dentare sau se poate interveni chirurgical, pentru a crea spaţiu pe arcadă

montare aparat dentar

Cum decurge montarea aparatului dentar?

Montarea aparatului este o procedură nedureroasă, dar vă poate crea disconfort deoarece durează circa o oră pentru fiecare arcadă, iar dumneavoastră va trebui sa menţineţi o deschidere optimă a cavităţii bucale.

După o igienizare riguroasă ( detartraj, periaj profesional), medicul dentist va aplica fiecare bracket pe dinte, cu ajutorul unui ciment dentar care se întăreşte sub acţiunea lămpii de fotopolimerizare.

În cele din urmă, prin orificiile brackeţilor se introduce un arc metalic, elementul activ al aparatelor ortodontice, care se va fixa în poziţie cu ajutorul unor elastice

 

Prima săptămână

Cea mai dificilă – Primele efecte ale aparatului se resimt în câteva ore printr-o durere mai mult sau mai puţin tolerabilă. Pentru a depăşi mai uşor această perioadă vă recomandam:

 • consumaţi alimente moi, lichide, care sa nu vă suprasolicite dinţii, şi aşa supuşi unui stres mecanic (supe, alimente pasate)
 • dacă durerea este persisentă, puteţi lua un analgezic, ca în cazul durerilor de cap (Nurofen, etc)
 • evitaţi alimentele dulci, reci sau calde, pentru că în această etapă dinţii prezintă un grad de hipersensibilitate
 • dacă brackeţii sau capetele arcului vă provoacă răni la nivelul buzelor sau al obrajilor, cereți medicului ceară specială pentru protecţie.

 

Pe parcurs…

Ingrijirea dinților joaca un rol foarte important pe parcursul tratamentului cu aparat dentar. Urmați sfaturile de mai jos pentru a avea o igienă orală cât mai bună:

 • evitaţi alimentele dure, crocante (nuci, sâmburi, seminţe, covrigi) sau cele din care trebuie să muşcaţi (mere, morcovi)
 • evitaţi alimentele lipicioase şi guma de mestecat
 • păstraţi o igienă orală impecabilă, pentru a preveni apariţia cariilor şi a respiraţiei neplăcute
 • brackeţii reţin foarte uşor resturi alimentare, de aceea este indicat sa folosiţi periuţe speciale, interdentare, aţa şi apa de gură
 • pentru orice defecţiune a aparatului (arc care vă jenează, bracket dezlipit) programaţi-vă imediat la medicul ortodont, nerezolvarea lor poate prelungi durata tratamentului
 • mergeţi regulat la controale medicale, la aproximativ 1 lună
 • uneori este posibil să remarcaţi o oarecare mobilitate a dinţilor, dar este un fenomen normal.

 

Care este ultimul pas?

După ce dinţii sunt perfect aliniaţi, iar ocluzia este corectă, echilibrată, aceast rezultat trebuie menţinut.Deoarece dinţii au tendinţa să revină la poziţia iniţială odată ce forţele aparatului nu mai acţionează asupra lor, la finalul tratamentului, ei trebuie mentinuti in pozitia corectata prin aplicarea contentiilor.

 

Cât costă un aparat dentar?

Desigur, prețul final îl va stabili doar medicul ortodont, în urma analizei fiecărui caz în parte. Noi vă propunem o lista cu prețurile aparatelor dentare. pe www.ortoclass.ro

 

 

[iconbox2 type=”default” icon=”el-calendar” i_color=”#dd127b” boxb_color=”#dd127b” title=”Ești pregătit? Vino la Ortoclass și îți oferim zâmbetul la care ai visat întotdeauna.” button_text=”PROGRAMEAZA O CONSULTATIE” button_color=”#dd127b” button_t_color=”#ffffff” link=”http://ortoclass.ro/programari” target=”_self”]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top