aparat-dentar-cover-ortoclass

10 Intrebari Frecvente Despre Aparatul Dentar si Raspunsurile Lor

Întotdeauna, fie că vorbim de montarea unui aparat dentar sau de orice altă problemă medicală, vor exista întrebări la care pacienții vor avea nevoie de răspunsuri corecte și concrete, pentru a putea alege cel mai potrivit tratament.

Pentru că ne întâlnim foarte des cu aceleași întrebări din partea pacienților noștri, am pregătit un mic ghid, cu răspunsuri la cele mai întâlnite 10 întrebări despre aparatele dentare și tratamentul ortodontic, pentru a putea veni în întâmpinarea pacienților chiar și înainte de a trece pragul cabinetului nostru.

1. Cat timp trebuie purtat aparatul dentar?

În majoritatea cazurilor, aparatul dentar trebuie purtat între 12-24 de luni. În cazul în care există probleme complexe, perioada se poate prelungi.

 

2. Exista un tip de aparat dentar invizibil?

Avem foarte mulți pacienți care ne întreabă dacă pot purta un tip de aparat dentar invizibil. Acestea sunt de mai multe tipuri și au căpătat recent notorietate, fiind însă și mai costisitoare. Trebuie menționat și  faptul că aparatele dentare invizibile nu se pretează oricărui tip de problemă ortodontică.

Cel mai cunoscut tip de aparat dentar invizibil este cel de tipul Invisalign, care este de fapt un set de gutiere executate de computer și care corespund unor poziții succesive ale dinților în mișcare și care se poartă în mod continuu câte două săptămâni cu excepția pauzelor de masă și de igienă orală. Avantajul acestor gutiere este că sunt transparente, deci aproape invizibile și sunt foarte ușor de montat, vizitele la medicul ortodont fiind mai scăzute ca frecvență și număr.

Aparatul dentar ceramic sau safir este foarte puțin vizibil, datorită faptului că brackeții pot fi de culoarea dinților. Aceste două tipuri de aparat dentar sunt alternative foarte bune, mai puțin costisitoare și care se pretează mai multor tipuri de probleme ortodontice.

 

3. Cat de des trebuie să merg la dentist în perioada tratamentului?

Pentru o evoluție bună a tratamentului, este recomandată o vizită în fiecare lună la medicul ortodont.

 

aparat dentar metalic4. La ce varstă îmi pot pune aparat dentar?

Nu există limită de vârstă pentru tratamentul cu aparat dentar. Acesta poate fi pus începând cu vârsta de 6 ani. În cazul adulților, aparatul dentar poate fi montat chiar și la 60 de ani, cu condiția ca osul și gingiile să fie sănătoase.

 

5. Voi putea să vorbesc normal cu aparatul dentar?

În cazul anumitor persoane, pot exista mici dificultăți la pronunțarea anumitor cuvinte, dar aceste probleme vor dispărea în câteva zile, imediat ce se obișnuiesc cu aparatul dentar.

6. Voi putea mânca normal cu aparat dentar?

Alimentația este un subiect sensibil în cazul purtării aparatului dentar și va necesita o atenție sporită, deoarece pot exista alimente care pot distruge aparatul dentar. În primele zile, este recomandat să limitați alimentația și să consumați mâncăruri cât mai moi.

Alimentele lipicioase și pline de zahăr ar trebui evitate pe durata tratamentului, indiferent de ce tip de aparat purtați. La fel, va trebui să evitați alimentele tari(mere întregi, morcovi, pâine prăjită sau foarte crocanta) deoarece ar putea sparge brackeții aparatului.

 

7. Cum mă spăl pe dinți cu aparatul dentar?

O igienă perfectă a dinților este foarte importană în timpul purtării aparatului dentar, pentru a evita probleme ca inflamațiile gingivale, decalcifierea dinților și cariile dentare. Urmați sfaturile de mai jos, pentru a vă asigura că vă păstrați dantura sănătoasă:

  • Este foarte important să îndepărtați resturile alimentare de la nivelul bracketilor. Aceea este o zonă foarte retentivă și de cele mai multe ori nu putem vedea ce a rămas între dinte și bracket. Este obligatorie folosirea unei periuțe interdentare.
  • Periajul la nivelul bracketilor trebuie făcut cu atenție. Începeți de sus în jos, cu mișcări fine.
  • Aveți mereu la îndemână un set cu o periuță de dinți, periuță interdentară, ață dentară și apă de gură.
  • Schimbați periuța de dinți o dată la 3 luni. Dacă observați că aceasta s-a deteriorat încă din prima lună, adresați-vă medicului dentist, deoarece metoda de periaj pe care o folosiți este incorectă!

Consultația lunară pe care o aveți la medicul ortodont o să vă ajute, deoarece acesta vă poate spune dacă există sau nu probleme cu dantura dumneavoastră.

 

8. Ce se întâmplă dacă îmi distrug aparatul dentar?

Mergeți cât mai repede la ortodont, fără să așteptați consultația lunară. Dacă nu purtați aparatul dentar sau acesta nu se află în poziția corectă, vă poate dăuna tratamentului și durata acestuia se poate prelungi semnificativ.

 

9. Cât costă un aparat dentar?

Trebuie să stabilim de la bun început că beneficiile funcționale și estetice ale unui tratament ortodontic depășesc de multe ori costul pe care acesta îl implică. Am povestit despre costul unui aparat dentar, iar prețurile tratamentelor Ortoclass le puteți vedea în lista de servicii ortodontice. 

Prețul unui aparat dentar NU este bazat doar pe materialele care sunt folosite în construcția și montarea acestuia ci și în pregătirea medicului care conduce tratamentul. Puteți vedea rezultatele tratamentelor cu aparat dentar la Ortoclass și o să vă convingeți singuri de rezultatele unui astfel de tratament.

 

10. Ce trebuie să fac după terminarea tratamentului?

La finalul tratamentului ortodontic, toți clienții trebuie să poarte un aparat de contenție, pentru a ne asigura că dinții nu vor reveni la pozițiile inițiale.

În cazul tratementelor făcute la copii, contențiile se vor menține până la încetarea creșterii dinților. În cazul adulților, contențiile se vor menține pe viață.

Contențiile sunt fixe și constau în două sârmulițe (retainere) care se lipesc în spatele dinților sus și jos și o gutieră care trebuie purtată noaptea.

 

[iconbox2 type=”default” icon=”el-calendar” i_color=”#dd127b” boxb_color=”#dd127b” title=”Ești pregătit? Vino la Ortoclass și îți oferim zâmbetul la care ai visat întotdeauna.” button_text=”PROGRAMEAZA O CONSULTATIE” button_color=”#dd127b” button_t_color=”#ffffff” link=”http://ortoclass.ro/programari” target=”_self”]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top