mentinator-de-spatiu

Mentinatorul de spatiu si utilizarea lui la copii

Ce este menținătorul de spațiu?

Mentinatorul de spatiu este dispozitivul ortodontic care are rolul de a stopa migrarea dinților alăturați spațiului apărut atunci când copiii își pierd dinții de lapte. În funcție de zonele în care trebuie aplicat, dimensiunea spațiului pe care trebuie să îl păstreze, există menținătoare de spațiu fixe sau mobile, metalice sau din material plastic.

mentinator-de-spatiu

Menținătorul de spațiu fix este cel mai comun tip folosit, acesta fiind alcătuit dintr-un inel metalic fixat pe dintele alăturat spațiului de pe arcadă și o ansă plasată în dreptul spațiului creat.

Pe lângă avantajul practic al menținătorului de spațiu, trebuie menționat faptul că acesta nu perturbă masticația și permite dezvoltarea normală a danturii copiilor.

Când este utilizat menținătorul de spațiu?

Acest tip de aparat este utilizat atunci când dinții de lapte sunt pierduți înainte ca dinții permanenți să fie pregătiți să erupa. El va fi menținut până la erupția dintelui permanent.

În cazul în care există mai mulți dinți în această situație, medicul dentist sau ortodont va adapta menținătorul de spațiu astfel încât să acopere toate aceste spații și să nu permita migrarea dinților rămași.

În general, necesitatea menținătorului de spațiu intervine în jurul vârstei de 8-9 ani.

Ce avantaje prezintă menținătorul de spațiu?

Menținătorul de spațiu va minimaliza problemele ortodontice care pot apăra în urma pierderii premature a dinților de lapte și rezolvă 3 probleme principale:

  • apariția problemelor ortodontice datorită migrării
  • blocarea erupției dinților permanenți
  • erupția anormală a dinților permanenți din cauza spațiului insuficient.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Programează-te acum!

Contact Form Footer

Scroll to Top